PENGARUH EDUKASI PEMBERIAN KOMPRES LIDAH BUAYA TERHADAP PENGETAHUAN IBU NIFAS TENTANG BENDUNGAN ASI DI TG BALAI KARIMUN
DOI:
https://doi.org/10.37776/zkeb.v15i2.1774Abstract
Problems such as not producing breast milk smoothly, especially for mothers who have given birth for the first time, are very normal, and often they do not carry out IMD (Early Initiation of Breastfeeding) shortly after birth because awareness has not yet recovered, so it can be a factor in hampering the release of breast milk. To overcome this problem, you can consume papaya leaves which contain the enzymes papain and potassium, which are useful for breaking down the protein you eat, while potassium is useful for meeting potassium needs during breastfeeding. The aim is to determine the educational effect of giving stir-fried papaya leaves on postpartum mothers' knowledge about smooth breast milk production. Quantitative research method, posttest only control group design approach, January-August 2024. Place in Tanjung Balai Karimun. The study population was all postpartum mothers who were breastfeeding. The sampling technique in this research was Accidental Sampling with a total of 34 respondents. Analysis used the T Test. The average knowledge of post-partum mothers about giving stir-fried papaya leaves to facilitate breast milk production in the pretest was 14.26, posttest was 17.50, the statistical test obtained a p value = 0.001 (α < 0.05). Conclusion: There is an educational effect of giving stir-fried papaya leaves on the knowledge of postpartum mothers regarding the smooth production of breast milk Keywords : Education, Aloe Vera Compress, Postpartum, Breast Milk DamDownloads
References
Aliyanto, W., & Rosmadewi, R. (2019). Efektifitas Sayur Pepaya Muda dan Sayur Daun Kelor terhadap Produksi ASI pada Ibu Post Partum Primipara. Jurnal Kesehatan, 10(1), 84. https://doi.org/10.26630/jk.v10i1.1211
Aprilia, R., Rilyani, R., & Arianti, L. (2020). Pengaruh pemberian sayur daun pepaya terhadap kelancaran produksi ASI pada ibu nifas. Wellness and healthy magazine, 2(1), 5-12.
Asnidawati, A., & Ramdhan, S. (2021). Hambatan Pemberian ASI Eksklusif Pada Bayi Usia 0-6 Bulan. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 10(1), 156–162. https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i1.548
Balitbangkes Kemenkes RI. Riskesdas. Jakarta: 2010
Delistriani, W. M. (2023). Pengaruh pemberian kompres lidah buaya terhadap nyeri payudara pada ibu yang mengalami bendungan ASI di wilayah kerja Puskesmas Tanjung Bintang tahun 2023. Jurnal Kebidanan Malahayati
Desyanti, H. H. (2022). LITERATUR REVIEW: Pemberian Berbagai Jenis Sediaan Daun Pepaya (Carica Papaya L.) Untuk Meningkatkan Produksi Asi Pada Ibu Menyusui. Jurnal Keperawatan Profesional, 10(2), 123–143
Kemenkes RI. Profil Kesehatan Indonesia 2021. Jakarta: 2022
Kusumaningrum, D. (2017). Potensi Daun Pepaya (Carica Papaya L) Sebagai Alternatif Memperlancar Produksi Asi. Surya Medika: Jurnal Ilmiah Ilmu Keperawatan Dan Ilmu Kesehatan Masyarakat, 12(2), 120–124.
Marmi (2016) Intranatal Care Asuhan Kebidanan pada Persalinan. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.
Monika FB. Buku Pintar ASI dan Menyusui. Buku Pintar ASI dan Menyusuian Menyusui. Jakarta: Mizan Publika; 2015. p. 36.
Nilawati, I., & Rismayani, R. (2020). Pijat oksitosin dan massase payudara sebagai solusi peningkatan pengeluaran ASI pada ibu post partum. Jurnal Kebidanan Dan Keperawatan Aisyiyah, 15(2), 117–125. https://doi.org/10.31101/jkk.593
Nurainun, E., & Susilowati, E. (2021). Pengaruh Pijat Oksitosin Terhadap Produksi ASI Pada Ibu Nifas : Literature Review. Jurnal Kebidanan Khatulistiwa, 7(1), 20. https://doi.org/10.30602/jkk.v7i1.611
Riskani, R. (2012). Keajaiban ASI. Jakarta: Dunia Sehat.
Salamah U, Prasetya PH. Faktor-faktor yang Mempengaruhi Ibu dalam Kegagalan Pemberian ASI Eksklusif. Jurnal kebidanan 2019;5(3):199–204.
Suja, M. & Budiarti, I. (2022). Gambaran Pemberian Air Susu Ibu (ASI) Eksklusif pada Wanita 15-49 Tahun di Perkotaan Indonesia. BIOGRAPH-I: Journal of Biostatistics and Demographic Dynamic, 2(1), 48. https://doi.org/10.19184/biograph-i.v2i1.30977
Taberima, dkk., (2019). Riwayat pemberian asi dan makanan tambahan terhadap Status gizi anak usia 6 - 12 bulan. Jurnal Keperawatan Respati. Yogyakarta, 6(3), September 2019, 659-665
Turlina, L. (2015). Pengaruh Pemberian Serbuk Daun Pepaya terhadap Kelancaran ASI pada Ibu Nifas di BPM Ny. Hanik Dasiyem, Amd.Keb di Kedungpring Kabupaten Lamongan. Surya, 07(01), 78–89.
WHO (World Health Statistics). (2018). Angka capaian ASI Ekslusif. World Bank.
WHO. Breastfeeding [Internet]. 2019. Available from: https://www.who.int/health-topics/breastfeeding#tab=tab_1
Wijaya FA. ASI Eksklusif : Nutrisi Ideal untuk Bayi 0-6 Bulan. 2019;46(4):296–300
Wulandari, K. E. A. (2023). Pengaruh kompres lidah buaya (Aloe vera) terhadap pembengkakan payudara pada bendungan ASI ibu nifas di wilayah kerja Puskesmas Pakuan Aji Lampung Timur tahun 2023. Jurnal Kebidanan Malahayati
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Monalisa Togatorop, Arum Dwi Anjani, T. Marzila Fahnawal

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Manuskrip yang diserahkan penulis haruslah sebuah karya yang tidak melanggar hak cipta (copyright) yang ada. Naskah yang dimasukkan harus yang belum pernah diterbitkan dan tidak dikirimkan pada waktu yang bersamaan kepada penerbit lain. Hak cipta atas semua material termasuk yang berbentuk cetak, elektronik dan bentuk lainnya dipegang oleh Zona Kebidanan. Setelah manuskrip telah melewati proses penyuntingan substansi dan positif diterima, penulis mengirimkan berkas Pernyataan Hak Cipta ke alamat redaksi Zona Kebidanan.