PEMBERIAN JAMBU BIJI MERAH TERHADAP PENINGKATAN KADAR HEMOGLOBIN PADA IBU HAMIL

Authors

  • Asiah Asiah Universitas Batam
  • Risqi Utami Universitas Batam

DOI:

https://doi.org/10.37776/zkeb.v14i3.1482

Abstract

Anemia in pregnancy is a condition with hemoglobin (Hb) levels < 11gr% in the first and third trimesters while the hemoglobin level in the second trimester is < 10.5gr%. Untreated anemia in pregnant women will result in suboptimal growth and development of the fetus in the womb and has the potential to cause complications in pregnancy and childbirth, even causing maternal death. Prevention and treatment of iron deficiency anemia can be done by consuming blood supplement (Fe) tablets per day and adding vitamin C. Red guava is a fruit rich in vitamin C. The vitamin C contained in guava increases the absorption of iron by the body, so that the body can absorb iron optimally. The aim of this care is to provide care to anemic pregnant women by giving them red guava juice to increase hemoglobin levels. This research method is a type of descriptive research with a case study approach. The sample was 1 pregnant woman G1P0A0 UK 36 weeks with mild anemia. The care provided is by administering 1 x 250 ml of red guava juice per day for 7 days from 15 – 21 March 2024. Care is carried out in 2 visits. From 7 days of care, the result was an increase in the mother's hemoglobin level of 1.8 gr/dl, where previously the mother's first Hb was 10.7 gr/dl to 12.5 gr/dl. It was concluded that giving red guava juice can increase hemoglobin levels in anemic pregnant women.

References

Anjani, A. D., Sunesni, S. S., & Aulia, D. L. N. (2022). Pengantar Praktik Kebidanan. Cv Pena Persada.

Aulia, D. L. N., Risqi Utami, S. S. T., & Anjani, A. D. (2022). Komplikasi Pada Kehamilan, Persalinan, Nifas Dan Bayi Baru Lahir (Dilengkapi Latihan Soal Uji Kompetensi). CV Pena Persada.

AZIZAH, U. A. (2024). Pengaruh konsumsi jus jambu biji merah terhadap kadar hemoglobin pada ibu hamil di Klinik Kusuma Tembaga Jakarta pusat tahun 2024 (Doctoral dissertation, Universitas Nasional).

Carolin, B. T., Syamsiah, S., & Deresiyana, D. (2021). Perbedaan pemberian jambu biji merah (Psidium guajava) dan bit (beta vulgaris) terhadap kadar hemoglobin ibu hamil. JOMIS (Journal of Midwifery Science), 5(2), 96-105.

Hamid Mahmudah (2023). Jus dari jambu biji merah ampuh mengobati anemia pada remaja putri. 2(9), 3745–3752, Jurnal Penelitian dan Pengetahuan Inovasi.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, 2019. (n.d.). Cara Meningkatkan Hasil LKM: https://www.ptonline.com/article

Kader, U., dan Y. Rimbawati (2023). Jupengmas dan sebagainya. 1.

Lailla, M., Fitri, A., dan Zainar, Z. Hasil Tes Cyanmethemoglobin dan Tes Hemoglobin Digital dibandingkan. 3(2), 63–68, Jurnal Manajemen Laboratorium Pendidikan. URL-nya adalah 10.14710/jplp.3.2.63-68.

Manurung, G., Putri, M. T., & Jayatmi, I. (2024). Pengaruh Pemberian Jus Tomat dan Jus Jambu Biji Merah terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil dengan Anemia. Jurnal Penelitian Inovatif, 4(2), 405-412.

Purnamaningru, YE, Fury, W.A.R., & Santi, MY. (2020). Penelitian dilakukan di Puskesmas Sewon 2 oleh Jurusan Kebidanan Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Yogyakarta. Temuan penelitian ini dipublikasikan dalam jurnal Journal of Health Policy and Management, 13, 841–856.

PURNAMA EKA, DR, SARI FANDY PUSPITA, Y., & SARI, WI (2023). Jus jambu biji merah meningkatkan kadar hemoglobin ibu hamil. 180–187 dalam Jurnal Kebidanan, 11(1). 10.37676/jm.v11i1.4559 dapat ditemukan di sini.

Rusdi, P. H. N. (2020). Pengaruh Pemberian Jus Jambu Biji Merah (Psidium Guajava. L) Terhadap Kadar Hemoglobin Penderita Anemia Remaja Putri. Human Care Journal, 5(3), 603-610.

Utami, DR., dan Anita, N. (2023). Pengaruh pemberian jus jambu biji dan infus bunga rosella terhadap kadar HB ibu hamil anemia. Keperawatan PPNI, Jawa Barat, 1(2), 90–100.

Susanti, S., Fadhilah, A., dan Gultom, T. (2018). Penelitian ini bertujuan untuk mengkarakterisasi tanaman jambu biji khususnya Psidium guajava L di Desa Namoriam Pancur Batu, Kabupaten Deli Serdang, Sumatera Utara. Jilid 12, Edisi 1-3, Prosiding Seminar Nasional Biologi dan Pembelajarannya.

William Juliarti (2022). Pemberian Jus Jambu Biji Merah pada Ibu Hamil Anemia di Klinik Arrabih Pratama Kota Pekanbaru Tahun 2022. Jurnal Kebidanan Saat Ini, 2(2), 299–303.

Sri Lestari, L. (2023). Efektifitas Jus Jambu Biji Merah Terhadap Kenaikan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil Dengan Anemia Di Wilayah UPTD Puskesmas Nguter Sukoharjo (Doctoral dissertation, Universitas Kusuma Husada Surakarta).

Suryani, E., dan YE Ningtyastuti (2018). Penelitian ini mengkaji dampak konsumsi jambu biji merah terhadap kadar hemoglobin ibu hamil di Desa Bandung, Kecamatan Ngrampal, Kabupaten Sragen. Jurnal Kebidanan Indonesia, 61–68.

Yuniarti (2022). Tesis tinjauan literatur tentang dampak pemberian makan buah naga pada ibu hamil untuk meningkatkan kadar hemoglobinnya

Downloads

Published

2024-08-29

How to Cite

Asiah, A., & Utami, R. (2024). PEMBERIAN JAMBU BIJI MERAH TERHADAP PENINGKATAN KADAR HEMOGLOBIN PADA IBU HAMIL. Zona Kebidanan: Program Studi Kebidanan Universitas Batam, 14(3). https://doi.org/10.37776/zkeb.v14i3.1482

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>